Just another WordPress.com site

Slutsats

Nu har det blivit dags för att sammanfatta vad jag egentligen undersökt och kommit fram till. Fokus har legat på vad viss “mat” innehller för ämnen och substanser. Choklad och mjölk är det jag undersökt lite extra. Mjölk är som sagt en väldigt näringsrik dryck och man får många näringsämnen per deciliter. Mjölk har druckits så länge man kan minnas både för att få energi ochför att släcka törst. Kor har varit viktiga för människor genom alla tider och det är inte så konstigt eftersom man kan få denna superdryck utan att behöva slakta något djur.I alla fall så innehåller alltså mjölk både fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler.  I princip allt vi behöver för att överleva. Visst saknas lite vitaminer och mineraler som vi behöver få i oss men det är ändpå fantastiskt att drycken kan innehålla så mycket bra. För några månader sedan drack jag inte mjölk, jag tyckte inte att det var någon mening och inte så där supergott. Men nu har jag kommit in i en period där jag slukar mjölk, säkert en liter per dag. Faktiskt har jag märkt skillnad i hur min hy ser ut. Den ser friskare ut och känns mycket bättre. Förr i tiden badade man i mjölk i tron om att huden skulle bli fin. Men nu har man istället kommit fram till att den är på insidan vi behöver drycken för att utsidan ska bli fin. Detta har jag alltså märkt och det tycker jag är häftigt. Det är särskilt viktigt att dricka mjölk när man är liten eftersom det innehåller så mycker kalcium som bygger upp vårt skelett. Modersmjölken från mammans bröst är bebisens bästa vän och efter att jag undersökt vad mjölk innehåller är inte det alls konstigt.

Choklad då, denna droginnehållande sötsak som så många tar till när humöret inte är det bästa. Jo, jag har definitivt fått fram orsaken till varför vi kan bli beroende av choklad. Även fast det är en så liten halt av fenyletylamin så känns det ändå bättre efter att man ätit lite choklad. Fast det kanske mest beror på den goda aromen och den härliga konsistensen som godsaken erbjuder. Men en bra sak med att ha forskat om choklad och dess innehåll är att jag nu har mer förståelse vad det är som händer i kroppen när man är förälskad då kroppen producerar sin egen fenyletylamin. Man kan lätt tro att man gått och blivit galen och det är svårt för närstående att förstå hur man känner sig om de inte har upplevt kicken själva. Dessutom har jag fått upp ögonen för de som går från förhållande till förhållande utan att reflektera över varför de inte kan ha ett fast förhållande. De måste vara beroende av denna kick som fenyletylamin ger, ett drogberoende kan man säga fast något mer naturligt än t.ex amfetamin. Men och andra sidan kan detta beroende röra till det i sin egen tillvaro precis som en “vanlig” drog gör.

Det intressanta med dessa undersökningar har varit att gå på djupet med vad det egentligen är vi stoppar i oss och hur det påverkar vår kropp och vårt beteende. Det känns som om kemin har kommit mig närmare i verkligheten än tidigare och det känns jättekul. Nu är det bara att fortsätt utforska och ta reda på vad som finns där ute, eller kanske här inne…

Comments on: "Slutsats" (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: