Just another WordPress.com site

CHOKLAD

Choklad innehåller alkaloider som jag nämde i det första inlägget, alltså fenyletylamin. Men det innehåller även alkaloiden teobromin som gör att choklad är giftigt för endel djur. Te.x hundar och katter eftersom de till skillnad från människan saknar det enzym som bryter ner teobromin

Teobromin, eller 3,7-dimetylxantin ( C7H8O2N4) finns naturligt i kakaobönor. Det är en centralt stimulerande substans och är besläktat med koffein och teofyllin med ger dock en svagare effekt än dessa. Det sägs att teobromin accelererar koncentrationsförmågan, precis som koffein men alltså mycket svagare. Dess stukturformel ser ut såhär:

File:Theobromin - Theobromine.svg   

Funktionella grupper:

  • Amidgrupp
  • Aminogrupp

Om vi jämför teobromin med koffein så ser vi att de är väldigt lika till strukturen. Därför har de också liknande egenskaper, men som sagt så har koffein starkare effekt.

Strukturformel

Koffein eller 1,3,7-Trimetylxantin som den heter enligt namngivningssystemet är en xantinalkaloid. Ämnet är klassat som en drog då den påverkas oss människor på ett sådant sätt att vi blir piggare. Detta på grund av att koffeinet är en stimulant av den centrala nervsystemet och kan därför bota tillfällig trötthet. Koffein kommer från olika bönor, blad och frukter där ämnet har som funktion att döda ovälkomna gäster, adet fungerar alltså som en inbyggt bekmpningsmedel. Vi människor utvinner vanligen koffein från kaffeplantans bönor och tebuskens blad. Många drycker i vårt samhällle innehåller koffein. Tex. läsk, kaffe, svart och grönt te och energidrycker.

Koffein är blodtryckshöjande och kan i stora mängder orsaka sömnlöshet. Det är därför man inte ska dricka kaffe för sent på kvällen för att kunna somna sen. Effekterna som koffein ger beror framförallt för att ämnet blockerar receptorer  för adenosin i det centrala nervsystemet. Adenosin är en signalsubstans som dämpar vakenhets graden och om den blockeras känner man sig automatiskt piggare. ( En receptor är en del av cellen som har som uppgift att fånga upp och skicka vidare signaler i t.ex. en nervcells omgivning ).

Kanske har du tänkt på att du blir piggare av choklad, men då är det det höga energiinnehållet som är orsaken och inte teobrominet. Choklad består för det mesta av kakaou, kakaosmör och socker. Trots det höga energiinnehållet (som kan leda till övervikt vid överdosering) så innehåller choklad många bra näringsämnen. Te.x mineralerna magnesium och järn. Innehåller även antioxidanter som sägs motverka cancer.

Källor:

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Choklad#Ingredienser

http://sv.wikipedia.org/wiki/Koffein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: