Just another WordPress.com site

Frukostens kemi

I morse åt jag mjölk med flingor. Det fick mig att fundera på vad det är jag egentligen stoppar i mig.

Mjölk består av vatten kolhydrater i form av laktos, protein och fett. Dessutom innehållen mjölk massor av vitaminer. 18/22 dagliga vitaminerna finns i mjölk. Tex vitamin A, vitamin B1,2,3,6,12 och vitamin D. Dessutom innehåller mjölk andra livsviktiga näringsämnen som kalcium, fosfor och jod. 

Vi kollar lite närmare på vad de olika beståndsdelarna är för något.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter(sackarider och kedjor av sockerarter(polymerer). Många sackarider har den allmänna formeln Cn(H2O)n.     

En kolhydrat innehåller alltid minst två alkoholer och minst en keton eller en aldehyd. Av detta följer att de enklaste kolhydraterna innehåller tre kolatomer.

Just laktos, mjölksocker är en disackarid som består av glukos och galaktos. Disackarider är de sockerarter som består av två monosckaridrester. Dessa är sammankopplande med en glukosidbindning. Nedan följer en bild på laktos. Man kan se att molekylen innehåller många OH-grupper.

Lactose Haworth.svg

Varför behöver vi kolhydrater?

Jo, det är just kolhydrater som höjer blocdsockret och ger oss snabb energi. Kolhyrater finns i många varianter, från enkla sockerarter i frukt till sammansatta sockerarter som finns i läsk. Det finns även mycket komplicerade molekyler som kostfiberkomponenter vilket man hittar i t.ex fullkornsbröd.Större delen av kostens kolhydrater omsätts i kroppen till glukos som behövs för att förse cellerna med energi. När vi äter bryts kolhydraterna ner till glukos och blodsockret stiger. Hur snabbt och hur högt blodsockret stiger beror bl.a. på typen och mängden kolhydrater i måltiden, samt hur måltiden är sammansatt. I levern bildas glykogen som fungerar som reservnäring för att hålla blodets glukoshalt konstant. Insulin styr kolhydratomsättningen och ser till att glukos kan komma in i cellerna och ge oss energi.

De viktigaste kolhydraterna finns i sockerarter, stärkelse och fibrer. Sockerrika kolhydrater finns i saft, läsk och juice, godis, kakor, marmelad och mjölkprodukter. Stärkelserika kolhydrater finns i mjöl, gryn, grovt bröd, pasta, ris, bönor och i vissa rotfrukter. Fiberrika kolhydrater finns i spannmålsprodukter som grovt bröd, frukostflingor och gryn, frukt och bär, potatis, grönsaker och rotfrukter.

 Källor:

http://www.medtronic.com/SE/patient/diabetes/carbohydrate/kolhydrater.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kolhydrat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: