Just another WordPress.com site

Fenyletylamin

Fenyletylamin är kroppens egna amfetamin. De båda ämnena är nära släkt med varandra. Ämnet förekommer i människans hjärna, och tros där fungera som en signalsubstans. Vår kropp bildar själv ämnet, tex när vi är förälskade. Ämnet förekommer dessutom i naturligt kakao. Kanske är det därför vi blir sugna på choklad när den vi gillar är bortrest och behöver en extra liten kick som vår älskling i vanliga fall ger oss. Fast för att fenyletylaminet i choklad ska ge någon effekt krävs det att man äter minst 15 kg av mörk choklad! Det är fenyletylaminet som gör att vi känner oss fulla av energi när vi är kära. Man blir inte lika hungrig och ögonen lyser av lycka. På samma sätt fungerar amfetamin. Kreativiteten flödar och energin är på topp. Sitt självfortroende ökar och man känner sig lugn och euforisk. Ett symptom på den amfetaminpåverkades goda humör är att man ofta pratar ovanligt mycket. Detta händer även när man är kär, i alla fall för mig. Effekterna av amfetamin liknar verkligen effekterna av fenyletylamin. En fysisk effekt är att sömnen påverkas. Man får ofta sömnrubbningar som amfetaminmissbrukare. De kan t.ex. vara vakna i 2-3 dagar innan de kan sova. När man är kär är det också svårt att sova, det är inte många timmar som man får vila från kroppens reaktioner. Om man studerar amfetamin och fenyletylamins strukturformler ser man förklaringen till varför deras effekter på människan är så lika.

Fenyletylamin är en alkaloid. Molekylen kännetecknas av en eller flera kväveatomer som ofta ingår i ringstrukturer.

Funktionella grupper:

  • Fenylgrupp
  • Aminogrupp

Amfetamin ,C6H5CH2CH(NH2)CH3, är ett syntetiskt centralstimulerande medel.

File:Amphetamine.png

Funktionella grupper

  • Fenylgrupp
  • Aminogrupp

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amfetamin

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fenetylamin

http://annikabackstrom.blogspot.com/2008/03/feromoner-fenyletylamin-dopamin.html

Comments on: "Fenyletylamin" (2)

  1. Helena Lennholm said:

    Bra jobbat! Nu kan du fortsätta på liknande molekyler, eller varför inte vad som finns mer i choklad…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: